Announcements

Votare pentru Parlamentul României

Alegerile din acest an pentru Parlamentul României (Senat și Camera Deputaților) vor avea loc, pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate, în zilele de sâmbătă, 5 decembrie 2020 și duminică, 6 decembrie 2020. În plus, cetățenii români din afara țării au la dispoziție procedura de vot prin corespondență, pentru care se pot înscrie până la data de 22 octombrie 2020 la adresa www.votstrainatate.ro.

Votul prin corespondență prezintă o serie de avantaje pe care vă invităm și vă încurajăm să le luați în considerare: este o procedură sigură, eficientă și puțin costisitoare. Mai mult, date fiind incertitudinile care pot afecta procedura de înființare a secțiilor de votare (reguli interne, la nivelul fiecărui stat, care ar putea limita sau chiar interzice evenimente cu participare numeroasă în funcție de evoluția măsurilor de sănătate publică), votul prin corespondență reprezintă cea mai sigură modalitate de exercitare a dreptului de vot.

Cetățenii români care au domiciliul sau reședința în Statele Unite se pot înscrie pe platforma online https://www.votstrainatate.ro/VotCorespondenta, gestionată de Autoritatea Electorală Permanentă, pentru a-și înregistra opțiunea de vot prin corespondență. Înregistrarea se face electronic, fără a fi necesară deplasarea la ambasadă sau consulat. Termenul-limită de înregistrare ca alegători prin corespondenţă a fost prelungit până la data de 22 octombrie 2020, ora 23:59, ora României.

Precizăm faptul că, pentru înregistrarea ca alegător prin corespondență, sunt necesare următoarele acte:

· copia scanată a actului de identitate românesc, care să fie valabil în ziua completării formularului;

· copie scanată sau o fotografie a documentului, aflat în termen de valabilitate, care dovedește dreptul de ședere în străinătate, eliberat de autoritățile străine (permis de reşedinţă permanentă; permis de muncă; viză aplicată în paşaport; formular I-797 sau I-797A; permis de conducere; ID-card).

Lista documentelor care atestă reședința în străinătate, potrivit OMAE nr. 1627 din 26.08.2019 poate fi consultată aici: http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2020/pdf_2020/anexa_omae_1627_2019_cu_anexe.pdf

Accesând https://www.votstrainatate.ro/Mesaj/PrezentareVotCorespondenta puteți afla toate informațiile necesare în legătură cu modul în care se poate vota prin corespondență. Bineînțeles, informațiile vor fi actualizate periodic în funcție de detaliile și reglementările care vor interveni. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a lansat pe pagina de internet o rubrică destinată informării alegătorilor români din străinătate, la adresa: http://www.mae.ro/node/52162.

Vă încurajăm să vizitați https://www.votstrainatate.ro/VotCorespondenta pentru a alege opțiunea de înregistrare pentru votul prin corespondență. Echipa ambasadei vă stă la dispoziție pentru întrebări sau clarificări legate de această procedură, precum și pentru orice alte informații privind organizarea alegerilor parlamentare din acest an, la adresa de email: washington.press@mae.ro.\

 

Informatii COVID-19

Pentru a accessa programul cu Dr. Naomi Florea Buda din Los Angeles, dati click pe acest link: https://youtu.be/n9M49psOuUk